Testament, Megadeth & Judas Priest - Globen - Lördag 28 Feb 2009.

Igår var det metal för hela slanten på Globen i Stockholm. Jag och brorsan hade haft biljetter sedan lång tid tillbaka och nu var kvällen här när helvetet änligen skulle braka lös. Det är inte ofta längre jag hänger på konserter, vet inte varför riktigt. Känner inte det där "suget" längre. Kanske har att göra med att man lirar musik själv nu för tiden. Kanske någon form av mättnad. Men en spelning på en arena som Globen känns lite extra intressant. Mycket folk, finns plats för en fet scen och framför allt, tre jävligt bra band som denna kväll. Testament, Megadeth & Judas Priest har jag följt över 20 år. Så här kommer mina tankar / recension om hur grabbarna skötte sig.

1. Testament.
Prick kl 18.55 stod grabbarna på scen. Öppnade med låten Over The Wall från första plattan The Legacy. Inte kanske den optimala öppnings spåret i mina öron men funkar ganska så bra ändå. Ljudet helt ok. I början kanske lite låg solo gitarr på Herr Skolnick men blev snabbt bättre. Sångaren Chuk Billy sjunger lika bra & coolt som om det fortfarande var år 1988! Snubben är förmodligen världs bäst på att lira luftgitarr på sitt sångstativ! Stenhårt! Låtmaterialet som vanligt blandat med gammalt & nytt. Till och med kanske låten Eye To Eye från nya skivan var den som gick hem bäst bland rockpubliken i Globen denna afton. Testament fick ca 40 minuter på sig att visa att de är klart ett av världen bästa Heavy / Trash Metal band. Hoppas ni kommer tillbaka snart igen och får sätta upp en egen 2 timmars show.

2. Megadeth
60 minuter till förfogade till Dave Mustaine & gänget. Andra gången jag ser Megadeth live. Bra pondus bland grabbarna som backar upp i dagens sättning. Chris Broderick lätt en världsgitarrist vad gäller solo liret. Ruskig jävel på att flyga fram över halsen. Tyvärr mindre bra trumljud. Virvel & baskagge på tok för låga. Hela pulsen i musiken upp i rök. Blev lite bättre i mitten av setet dock. Låtmaterialet då? Jo, precis som övriga kollegor denna kväll så är låt skatten efter 20 års lirande jävligt stor och bra, framför allt, oändligt stor att välja mellan. Men som "alltid", när spåret Peace Sells But Who´s buying drar igång så kokar det extra i blodet. En super bra låt. Trodde nog att grabbarna skulle ha den som avslutnings låt men icke sa nicke. Istället blev det en annan "best of" låt som fick sätta punkt för giget, nämligen Holy Wars från Rust In Peace skivan. För att lite kort sammafatta Megadeth denna afton: Klart bra, lite dåligt ljud, Dave Mustaine är kapten på skutan som alltid.

3. Judan Priest
Kvällens huvudakt. På scen exakt kl 21.30. Helt plötsligt var ljudet kanon och framför allt ett gäng gånger högre en det som Testament & Megadeth fick ta del av. Slumpen......? Tveksamt va. Faktiskt lite pinsamt av de som bestämmer över den delen. Samtliga band borde fan ha bästa tänkbara sound på scen. Men, vi lever i en rutten värld så vem är förvånad? Okej, först ett intro i ett par minuter som kanske inte var så där jätte jätte bra för att sedan öppna dagens sista framträdande med en låt från nya plattan. En helt okej grej, men, nja, jodå, vi kör på den. Sedan så rullade låtarna på. Nya som gamla. Ganska så coolt så lirades det prylar som Judas P säkert inte har kört alls för många gånger de senaste 15 åren. Extra pluspoäng för det. Scott Travis på trummor. Säger bara så. Ni som inte vet vem denna man är ska få lära det sig här och nu. Sådan jävla grym snubbe. Lirar som tåget. Spårar aldrig ur. Perfekt tempo hela tiden och sådan jävla attityd i spelet. Man tror ibland att han försöker döda trummorna! Tar i som en galning på varje jävla slag! Ultra hårt. Men, coolast av allt, tror ni han showár eller? Typ. Lätt mellan 20 - 30 gånger denna spelningen slängs ena trumpinnen upp en 3 - 4 meter rakt upp i luften för att sedan landa i handen och perfekt in i takten igen. Försök göra det den som kan! Två låtar tänkte jag ge lite extra plus för, nämligen Angel & Painkiller (även resten av setlistan var jävligt bra). Vi börjar med Angel. En otroligt vacker vacker sak från näst senaste skivan Angel Of Retribution. Här visar Rob Halford vilken otroligt bra sångare han är. Helt fantastikt bra. Känslan helt sagolik. Hela globen blev stelfrusen av hur bra och vackert denna sång framfördes. Ett ord: Världklass. Okej, nu ska vi prata om en av tidernas hårdaste låtar. Nämligen the one and only: PAINKILLER!!! Okej, det ska sägas att Halford inte orkar sjunga den som på skiva (tror den släpptes 1991). Men satan i gatan! Denna låt krossar allt & alla. Kanske kan Fast As A Shark med Accept tävla om alla tiders hårdaste metal dänga. Så vansinigt elak och bra att man tappar byxorna varje gång man hör den. Tiden går fort när man har roligt. En timme och 30 min senare så var det över. Judas Priest klart ett av världens bästa Heavy Metal band. Grabbarna må inte längre vara 20 år gamla men pundus, kunskap & låtar. Det räcker jävligt jävligt långt.

Jag & lillebror fick varsin tröja med hos hem (med Testament), det får man aldrig missa vid en rock konsert! :-)

För att slut citera Chuk Billy i Testament: "Remember, Heavy Metal Forever!"


Kommentarer
Postat av: eye to eye (220Volt?)

Körde Testament en 220 Volt cover? Skumt. :)

2009-03-19 @ 11:51:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0